Ademhalen lijkt simpel, maar het is superbelangrijk voor onze gezondheid. Het geeft onze cellen zuurstof en vermindert stress. Veel mensen ademen gehaast en hoog, wat het lichaam onbewust gespannen maakt. De tegenhanger van een hoge ademhaling is een rustige ontspannen ademhaling, die rust en ruimte geeft in het lichaam. In dit blog neem ik je mee in wat een hoge ademhaling met je doet.
Wat maakt ademhalen essentieel?
In- en uitademen is wat de hele dag door gebeurd zonder dat je hier bewust van hoeft te zijn. Door de ademhaling komt er energie in alle lichaamscellen, van spiercellen tot aan organen, zelfs tot in het puntje van je linker kleine teen. Een rustige ademhaling zorgt voor balans in lichaamsprocessen. Deze vormen de basis van vitaliteit.
Onze inademing zorgt voor zuurstof in alle cellen in het lichaam. In je lichaam wordt het zuurstof wat je inademt gebruikt, waardoor er koolzuurgas wordt gevormd. De uitademing zorgt dat je dit koolzuurgas afvoert en er weer ruimte is voor zuurstof bij de volgende inademing. De ademhaling is een flow, een gasuitwisseling die continue doorgaat die in dienst staat van voldoende energie in je lichaam.
Je ademhaling zorgt naast de uitwisseling van gassen, voor rust en ontspanning in je lichaam. Een rustige ademhaling geeft in het ademcentrum in de hersenen het signaal af “het is prima zo”, er hoeft geen actie te komen. alles is oké. Zo werkt een rustige ademhaling tegen stress.
Hoog ademen als patroon
Als je gehaast bent of gestrestst ga je vaak automatisch hoger en sneller ademen. Bij lichamelijke inspanning ga je sneller en wat hoger ademhalen omdat je lichaam meer zuurstof nodig heeft. In situaties van langdurige spanning of als er sprake is van chronische stress kan het zijn dat je altijd ademt alsof je aan het hardlopen bent. Hoog en snel dus, terwijl het voor de balans is je lichaam prettiger is een rustige ademhaling te hebben die meer vanuit je buik komt.
Omdat het hoge ademen een nieuwe gewoonte geworden is ben je er niet meer bewust van dat je ook rustiger en lager kan ademen. Een hoge snelle ademhaling is een patroon geworden, een patroon die niet altijd helpend is om rust in je lijf te ervaren.
Wat doet een hoge ademhaling in je lichaam?
Een patroon van een hoge snelle ademhaling zal langzaam inslijten. Het wordt een gewoonte waar je niet meer bewust van bent. Door een onnodig snelle en hoge ademhaling kan het zijn dat je lichaam zich gespannen voelt. Je geeft jezelf voortdurend het signaal dat er meer nodig is. Je lichaam krijgt hierdoor niet meer het gevoel dat het mag ontspannen.
Door de snelheid waarmee je ademhaalt is er ook minder tijd voor de uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas in de longen. Dat betekent bij een snellere ademhaling dat dit niet direct bijdraagt aan een effectievere uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in je lichaam.
Een snelle ademhaling heeft ook gevolgen voor je hartritme. Het hart zal bij een snelle ademhaling ook een hoger ritme hebben. Op deze manier merk je dat ademritme en hartritme in je lichaam aan elkaar gekoppeld zijn. En het mooie daarvan is dat je met behulp van je ademhaling het aantal hartslagen per minuut kan verhogen zoals bij inspanning of stress, maar ook verlagen.
Het belang van een ontspannen ademhaling
Als je meer ontspannen in het leven staat, geeft je lichaam makkelijker mee aan de inademing. Als ademen makkelijker en dus meer ontspannen gaat kost ademen je ook minder energie. Hoe makkelijker je lucht kunt laten instromen in je lichaam, echt zo eenvoudig is het, hoe meer profijt je er eigenlijk van hebt. Zie je longen het maar als een ballon die zich wil vullen met lucht terwijl die geklemd zit tussen twee stoelen. Als de stoelen weg zijn kan de ballon zich vullen met lucht omdat hij meer kan uitzetten dan als hij bekneld zit. Bij een hoge (spier)spanning gebeurt dit onbewust in je lichaam.
Als je spanning voelt geeft je lichaam automatisch minder mee met de inademing. Je moet vervolgens weer extra moeite doen met uitademen. Dit herhaalt zich zo’n 10 à 12 keer minuut, 14.400 keer per dag. Belangrijke spieren voor de ademhaling zijn het middenrif en ook de buikspieren. Hoeveel ademruimte geeft jij jezelf?
Ruimte voor ademen
Ruimte voor de adem zit rondom je borstkas maar vooral ook in je buik. Als je lichaam minder (spier)spanning heeft zul je makkelijker ademhalen. Dan bewegen je ribben makkelijker mee met de adembeweging. Dan is je buik meer ontspannen en heeft je middenrif de ruimte om met de in- en uitademing mee te bewegen.
Bij meer spanning in je lijf is het middenrif vaak de plek waar de ademhaling niet soepel gaat. De adembeweging gaat niet omlaag naar je buik maar omhoog richting je borst. Als je longen zich vullen met lucht duwen deze je buik als vanzelf iets naar voren als je middenrif los is en meegeeft. Bij een uitademing wordt je buik weer wat kleiner. Zo ontstaat er ruimte waar je niets meer voor hoeft te doen dan alleen loslaten.
Bewust ademen en ontspannen zorgt ervoor dat je los kunt komen van verkeerde automatismen, van hoog en vaak ook te snel ademen. Deze twee gaan vaak hand in hand. Het kan zijn dat een hoge ademhaling een gewoonte is geworden. Langzamer ademen geeft rust in je lichaam. Door lager en naar je buik te ademen geef je jezelf ruimte. Kun jij voor jezelf door meer adembewustwording in een rustigere ademflow komen?