Een hoge of gespannen ademhaling kan onbewust een gewoonte zijn geworden. Het kan zijn dat je hierdoor meer spanning in je lijf ervaart. Spanning rondom je nek en schouders bijvoorbeeld, schouders die je zonder dat je het merkt opgetrokken houdt. Of in de vorm van spanning rondom je kaken, alsof je die altijd maar stijf op elkaar gedrukt houdt.

Een lagere ademhaling vanuit een zachte ontspannen buik zorgt voor meer rust in het lichaam. Meer ademen met je hele lichaam zorgt dat ademhalen soepeler gaat. Bij een inademing geef je mee met je borstkas en met je buik, bij uitademen wordt die ruimte in buik en borst weer kleiner.

Als je basis (buik) meer ontspannen is heeft dit ook zijn uitwerking in de rest van je lichaam. Een rustige minder gespannen ademhaling geeft je lichaam de gelegenheid aan herstel te werken.

Kun jij met een korte adembewustwording al verschil merken in je lichaam? Dat mag je met de onderstaande oefening zelf ervaren. Zoek een rustige plek in een comfortabele houding en richt je aandacht op jezelf.

Adembewustwording

  1. Leg een hand op je borst op de plek van je hart. Bij elke keer dat je inademt geeft je je hart in gedachten meer ruimte om te kloppen. Voel maar bij elke inademing dat je soepel kunt meebewegen met de ademhaling. Doe geen moeite of extra je best laat het gebeuren, volg deze natuurlijke adembeweging in je borst.
  2. Leg je andere hand op de buik op de hoogte van je navel. Voel maar of je onder beide handen je adembeweging kunt voelen. Als je niets voelt bij je navel, verplaats je hand naar iets hoger op je buik waar je de adem wel voelt. Hoe voelt het om je adembeweging te voelen?
  3. Kun je je buik voorstellen als een pudding? Soepel en toch stevig. Laat de buik vanuit deze soepelheid maar meebewegen met jouw ademhaling. Hoe voelt het om je buik mee te laten bewegen met het ritme van je ademhaling?
  4. Voel eens of je meer naar de onderste hand kunt ademen? Kun je in je buik meer ruimte maken voor je natuurlijke adembeweging? Je hoeft niet extra diep in te ademen om in je buik te komen, loslaten van spierspanning is genoeg.
  5. Je uitademing is loslaten en laat dat voor je gevoel ook zo zijn. Zeg maar tegen jezelf ik laat mijn adem los. En voel aan het einde van het loslaten van de uitademing het moment dat je weer wilt inademen.

 

Met deze oefening heb je hopelijk iets van een verschil mogen ervaren tussen een hoge ademhaling die je gewend bent om te doen en een ademhaling die meer vanuit je lichaam en buik komt.

Wat ervaar je in jouw lichaam als je bewust wordt van je ademhaling?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *