Vanuit de vitaliteitspiramide wordt gekeken welke voorwaarden nodig zijn om als mens in kracht en authenticiteit te komen staan. In dit blog neem ik je mee hoe je jezelf mag zijn onder alle omstandigheden wat kan hinderen. Daarnaast kijk ik met je naar de kracht van intrinsieke motivatie.

 

 

 

Authenticiteit in deze tijd

Als je leeft vanuit je waarden en behoeften kom je dichter bij je authentieke zelf. Behoeften als veilig voelen, gezien worden, erkenning krijgen, creatief zijn. Het zijn belangrijke basisvoorwaarden die maken dat iemand mag zijn zoals hij is.

Vaak verliezen mensen hun authentieke ik in alle stormen van het leven. Dan bepaalt de leefwereld om hen heen en de dingen die daarvoor moeten gebeuren hun nieuwe identiteit.

Maak (opnieuw) contact met je eigen kracht

De vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt bekijkt de mens van binnenuit. Wat is er nodig voor een vitaal leven? Om jezelf te kunnen zijn is het belangrijk eerst bewust te worden van wie je bent en wat je waarden en behoeften zijn. Een zinvol leven bestaat uit iets doen wat bij je past en dat je positief in het leven staat. Het is daarbij prettig dat er mensen om je heen staan die steunen.

De piramide leert om naar het grotere geheel van een gezond leven te kijken met daarin als kern bewustwording van eigen waarden en behoeften. Waar ben jij wellicht al jaren aan voorbij gegaan?

Intrinsieke motivatie

Het bijzondere is dat mensen niet onder druk gezet hoeven te worden om tot prestatie te komen. Het belangrijkste is dat er de mogelijkheid is om zelf keuzen te maken. Om verbondenheid te hebben met mensen om hen heen. Dat er vaardigheden beheerst worden om taken uit te voeren.

Dan ontstaat er intrinsieke motivatie om persoonlijke idealen vorm te geven. Deze intrinsieke motivatie die vele malen slimmer, creatiever en sterker is dan door regels van de buitenwereld opgelegde taken. De sleutelwoorden zijn aansluiten bij talenten en vrijheid.

Hoe ontmoet je jezelf?

Ontspanning is een manier van jezelf ontmoeten. Hierdoor kun je ervaren wat voor jou echt belangrijk is. Bewust verschillende momenten op een dag bedenken hoe staat het ervoor, hoe voel ik me over de dingen die vandaag gebeuren?

Welke ervaringen uit je jeugd vormen jou met hoe je nu in het leven staat? Helpen deze gedachten of zitten ze in de weg? Als je te perfectionistisch bent, te kritisch naar jezelf of te helpend naar anderen dan kunnen dit gedragspatronen zijn die je kunnen hinderen. Dan kosten deze dingen je veel onnodige energie.

 

Als je hetzelfde blijft doen, verandert er niets voor morgen. Je mag leven vanuit je eigen behoeften. Wees bewust van wat voor jou belangrijk is, maak keuzen die daarbij passen. Je mag leren om jezelf te zijn en wie je bent mee te nemen op jouw levensweg. Zo kun je groeien in echt jezelf zijn. Ga jij jezelf ontmoeten, zodat ik jou kan ontmoeten?

 

Literatuur

Sonnevelt, A. (2012). De levenscode. Uitgeverij Edu Cure.

Zimbardo, P.G. Johnson, R.L. McCann, V. (2020). Psychologie een inleiding. Uitgeverij Pearson Benelux.

Brugman,K. Budde, J. Collewijn, B. (2021) Ik (k)en mijn ikken. Uitgeverij van Schouten en Nelissen.

Rosenberg, M. B. (2022). Geweldloze communicatie. Uitgeverij Wilco.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *