In de drukte van het leven raak je soms gevangen in de storm van verplichtingen en gewoonten. Hierdoor verlies je de verbinding met je gevoel. Durf jij nog windstilte te ervaren in je leven? In dit blog neem ik je mee in bewustwording hoe je huidige leven voelt, om vandaaruit bij je gevoel te komen en opnieuw te verbinden met jouw lichaam. 

Storm in je leven

Een leven aaneengeschakeld van activiteiten, op je werk en in je privéleven, week in week uit. Als je op deze manier leeft kan het aanvoelen alsof je in een storm leeft die nooit afneemt. De storm is een gewoonte geworden en je bent er niet meer bewust van, windkracht 7 is jouw normaal geworden. Een leven dat misschien meer van je vraagt dan dat je kunt geven.

Kun je in de drukte van je leven nog bij je gevoel komen of heb je alle sensoren veilig uitgeschakeld? Als je niets voelt hoef je ook niet te voelen hoe een overvolle werkdag voor je voelt, hoef je niet te ervaren hoe vreugde of vermoeidheid voelt. Hoef je ook niet stil te staan bij de vraag of je in je werk doet wat bij je past of waar je goed in bent. Je staat dan ook niet stil bij het punt of je dingen op deze manier handig doet. Je leeft je leven op automatismen en bent afgesloten van je gevoel.

Als je in een periode van veel werkdruk zit kan het zijn dat je geleefd wordt door je eigen leven. Dat je in zo’n krachtige storm zit die zo intens is dat je alleen maar door kan gaan. Een storm die geen pauzes en momenten van bezinning kent. En juist deze dingen zijn zo belangrijk om balans te houden. Om letterlijk even opzij te mogen stappen uit de drukte van je dag en stil te staan bij jezelf.

Wat maakt dat je dingen doet zoals je ze doet?

Gewoonten nemen we allemaal mee van eerder uit ons leven. Daarom zitten deze patronen er zo diep. Ze zijn jouw basis, zo “werk jij”. Je leerde als kind bijvoorbeeld niet tegen te stribbelen omdat dit geen zin had er werd niet naar je geluisterd. Je leerde om lief te zijn voor de ander. Je kan ook geleerd hebben dat je pas gezien wordt als je een doel hebt gehaald.

Dit zijn voorbeelden van patronen die je kunt ontwikkelen en die ervoor zorgen dat je je eigen waarden en gevoel aan de kant zet. Je maakt de ander of je prestatie belangrijker dan jezelf. Hierdoor kunnen uiteindelijk signalen vanuit je lichaam niet of pas heel laat worden opgemerkt en kun je moeilijk bij je gevoel komen. De signalen vanuit je lijf komen wel binnen maar je bent er niet bewust van.

In jouw persoonlijke app heb je de piepjes uitgezet.

 

Terug naar voelen

In de basis is je lichaam gemaakt om zijn eigen systeem te beschermen, zoals de sensoren in je auto beschermen tegen schade als je inparkeert. Het voelt aan wat voor jou goed is, wat nog oké is en wat absoluut niet prettig meer is. Je hebt ingebouwde sensoren die je waarschuwen in de vorm van jouw lichaamsbewustzijn. Het is de vraag of je bewust bent van deze signalen en of je de waardevolle signalen van jouw lichaam opnieuw kunt leren verstaan.

Ben je bewust van wat bij je past en of de manier waarop je je huidige leven hebt ingericht passend is voor je lijf? Sluit het nog aan bij de waarden die jij belangrijk vindt in jouw leven? Werk je aan doelen die voor jou vervullend zijn en voldoening geven of trekken ze je leeg?

Als je merkt dat je steeds vaker met tegenzin je werk doet bijvoorbeeld of als je merkt dat jouw manier van leven je veel energie kost. Dan merk je bijvoorbeeld dat je niet uitgerust wakker wordt of vaak moe bent. Een ander punt kan zijn dat je lichamelijke klachten hebt die moeizaam herstellen. In dit soort situaties kan het helpend zijn om te kijken naar welke signalen gehoord willen worden in je lijf.

Wat maakt dat je dingen op deze manier doet? Is het een storm waar je dagelijks doorheen “moet” en waarin je je staande probeert te houden? Hoe voelt het leven wat je nu leeft voor jouw lijf?

De waarde van vertragen

Als je leven rustiger is heb je meer ruimte om stil te staan bij jezelf. Stilstaan geeft ruimte, ruimte die je lichaam kan gebruiken voor bezinning voor zelfreflectie of herstel. In rust en stilte kun je weer afstemmen op de signalen die je lichaam geeft.

Door  gebruik te maken van deze lichaamssignalen in de manier waarop je dingen doet of in keuzen die je maakt, kan dit bijdragen aan meer gevoel voor jezelf. Dat je meer keuzen kunt maken vanuit een basis die voor jouw prettig is. Betekent niet dat met jezelf bezig zijn je egoïstisch maakt en niet meer open voor de ander. Meer gevoel voor jezelf zorgt er juist voor dat je jezelf beter leert kennen en dat je vanuit die basis meer jezelf kunt zijn naar de ander.

Welk gevoel komt naar boven bij windstilte?

In het leven kun je “verwondingen” hebben opgelopen, de manier waarop je daarmee omgaat vormt jouw levenservaring. Is er ruimte voor de pijn van die wonden? Sta je open voor je innerlijke wereld? Het kan moeilijk zijn omdat je lang niet hebt gevoeld. Misschien is dit zelfs onbewust de reden waarom je vasthoudt in de storm van je leven, om maar niet te hoeven stilstaan bij voelen.

Wanneer de rust in jezelf terugkomt, kom je vaak onverwachte dingen tegen. Diepgewortelde gewoonten die zo gewoon zijn geworden dat je niet eens meer weet waarom je ze doet. Misschien zijn er emoties die zich willen laten voelen, maar die je lange tijd hebt weggestopt. Wat ligt er verborgen onder de spierspanning in je schouders? En welke gevoelens liggen er onder een oppervlakkige, gespannen ademhaling?

 

In de zoektocht naar rust in de storm van het leven is het essentieel om af en toe de drukte te verlaten en terug te keren naar jezelf. Door bewust te worden van gewoonten, emoties en lichaamssignalen kun je bij je gevoel komen en de verbinding met jezelf herstellen. 

 

 

Oefening lichaamsbewustzijn

Ga zitten op een stoel, zorg dat je voldoende ruimte achter je hebt om te bewegen.

Ga met je aandacht naar je voeten. Voel je voeten die contact maken met de grond.

Voel je onderbenen, voel je  bovenbenen.

Laat spanning in je benen maar los.

Voel je billen op de stoel, maak ze breed, laat spanning los.

 

Kantel je bekken naar voren en naar achteren.

Laat deze beweging een aantal keer doorgaan en beweeg met je rug mee, daarna zit je weer stil.

Voel je rug als blokjes op elkaar van onder tot boven in je rug en zelfs tot in je nek,

Laat je armen rusten in je schoot, ontspan je armen.

Laat de spanning van je schouders los.

Voel je gezicht, laat de spanning van je kaken los.

Laat je tong ontspannen in je mond liggen,

 

Voor een ademoefening om meer terug te komen in je lijf kun je mijn blog “mag ik je meenemen in een adembewustwording” gebruiken.

2 reacties op “Uit de storm; in rust bij je gevoel komen

  1. FKR zegt:

    Helemaal mijn manier om te vertragen. Het helpt me. Soms overweldigt het leven me wel en ben ik er nog niet goed (genoeg) in en dwaal ik teveel af met de gedachten. Bedankt voor het herinneren dat het automatisme er uit moet.
    Groeten F

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *