Balans ervaren in je werk en afwisseling met ontspanning houden de invloed van stresshormonen zoals het zou moeten. Dat er voldoende ruimte is voor herstelprocessen in het lichaam. In dit blog beschrijf ik de kunst van balanceren zodat je lichaam in een gezonde afwisseling komt van stressvolle situaties met daarbij activatie van het stress systeem en momenten van lichamelijk herstel.

 

Langdurige stress in het lichaam

Als je lichaam langdurig blootgesteld wordt aan stressoren, gaat er lichamelijk van alles anders lopen dan in een rust of balans situatie. Er worden adrenaline en cortisol aangemaakt om extra energie in de vorm van glucose vrij te maken. Er wordt voortdurend actie gevraagd van het sympathische zenuwstelsel. Zowel cortisol als het sympathische zenuwstelsel zijn beide sterk gericht op prestaties in het lichaam. Hierdoor komt het lichaam niet meer aan herstelprocessen toe.

Cortisol heeft als nadeel dat het eiwitten afbreekt om energie vrij te maken. Daarnaast vermindert cortisol de immuun activiteit in het lichaam zodat je eerder ziek wordt. Er wordt endorfine aangemaakt waardoor je minder bewust bent van pijn in je lichaam. Eigenlijk zit je in een flow van afbraak terwijl het er aan de prestatie kant nog goed uitziet en je nog het gevoel hebt dat je door kunt gaan.

De kunst van balans

Afwisseling is nodig om de golven van stress die je lichaam heeft gedurende een dag weer te kunnen verlagen en terug te gaan naar de normale hormoonbalans die herstel mogelijk maakt. Stress als reactie om je van extra energie te voorzien is een gezonde manier van het lichaam om om te gaan met alle situaties op een dag waarin je extra moet handelen. Stress die langer blijft bestaan en dus chronisch wordt er veel van je wordt gevraagd is uiteindelijk schadelijk voor je lichaam.

Hoe kun je op een dag zorgen dat de stress momenten als die er zijn zich afwisselen met momenten waarin jij je weer kunt opladen? Dan ben je in staat het stress systeem in je lichaam te balanceren.

Kun je tijdens je werk je ontspanningsmomenten vinden bijvoorbeeld tijdens je pauze of met werkzaamheden die je graag doet waardoor je minder druk ervaart? Dan is het prettig voor je lijf om daar gebruik van te maken. Hoe is de verdeling in een week? Ben je naast je werk ook nog actief met allerlei zaken die ook iets van je vragen of heb je ook echt je momenten van rust en herstel? Je lijf heeft het nodig om in een week op de golven te staan maar ook om niets te moeten en echt tot rust te komen. Wat kun je doen om teveel stress te voorkomen?

Waarvan kom jij echt tot rust?

Ieder mens heeft zijn grens, ga iets doen waarvan je lichaam echt tot rust komt. Waar krijg jij energie door? Dat is voor ieder mens anders en dus goed om bewust van te zijn. De ene mens komt tot rust van helemaal niets doen, de ander komt tot rust als hij creatief bezig is of met muziek. Er is hierin een persoonlijke maat, waar jij van oplaadt is een goede tegenhanger voor jouw stress systeem. Als je in staat bent daarmee jouw stress golf  te verlagen komt je lichaam toe aan herstel.

Het is jouw unieke weg voor zelfmanagement. Zelf inrichten van jouw leven met pieken en momenten van rust. Ervaar dat die momenten je goed doen en dat je daarmee weer helemaal oplaadt voor het moment dat er weer dingen van je gevraagd worden.

 

Je (werk)dag balanceren geeft mogelijkheden voor stressbeheersing en kan voorkomen dat je lichaam langdurig in stress blijft. Welke vorm van tot rust komen past bij jouw? Bewegen kan een bijdrage leveren aan balans doordat je lichaam in de normale hormonale balans komt en dus uit de stand van afgifte van cortisol. Lees ook mijn andere blogs over stress.

Referenties

Zimbardo, P.G. Johnson, R.L. McCann, V. (2020). Psychologie een inleiding. Uitgeverij Pearson Benelux.

Gregoire, L. Van Straaten-Huygen, A. Trompert, R. (2022). Anatomie en fysiologie. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

 

 

2 reacties op “Hoe verminder je stress in je leven?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *