
Nu het drukke leven tot stilstand is gekomen aan het einde van het jaar, is het tijd om te voelen hoe het met je vitaliteit is. Een vitaal leven betekent balans houden en bewust stilstaan bij jezelf. Weinig zelfbewustzijn kan ervoor zorgen dat je minder met de signalen van je lichaam bezig bent. In dit blog ontdek je wat kan zorgen dat je meer stress ervaart in je leven. Daarnaast bespreek ik hoe je jouw vitaliteit kunt verhogen, zodat je veerkracht toeneemt en je stress vermindert. Welke gewoonten neem jij mee naar het nieuwe jaar?
Hoe verlies je vitaliteit?
In mijn vorige blog heb ik geschreven dat je door de lat voor jezelf hoog te leggen en door te gaan, je verder van je vitaliteit af komt te staan. Opnieuw in verbinding zijn met jezelf en het voelen van de signalen die je lichaam geeft, zorgt dat je dichter bij jezelf kan blijven. Daarmee draag je zorg voor je persoonlijke veerkracht.
Als je merkt dat doorgaan een gewoonte is en dat je regelmatig de druk van je werk voelt om vooral nog harder te werken, ben je niet meer in verbinding met jezelf. Je kan merken dat de prestatiedruk waarin je leeft ten koste gaat van jouw energie en levensvreugde. Dit zijn belangrijke signalen dat je verder weg bent van je optimale balans. Als je teveel en te vaak andere doelen buiten jezelf nastreeft kom je verder van je vitaliteit af te staan.
Wat doet chronische stress?
Elke dag maakt je gebruik van stresshormonen om je lichaam over te laten gaan tot actie. Dat is normaal gesproken hoe lichaamsprocessen werken. Daartegenover staat dat je ook momenten van rust nodig hebt waarbij de hoeveelheid stresshormonen laag zijn. Als je dagelijks merkt dat je je opgejaagd voelt door je werk is je stress systeem in opperste paraatheid. Het leven kan je een bepaalde druk geven waardoor ook je nachtrust niet altijd optimaal is. Dit kunnen signalen zijn dat je onbewust teveel stresshormonen in je lichaam hebt.
In deze situatie maakt je lichaam continue adrenaline en cortisol aan. Nadeel van deze stresshormonen is dat je jezelf bij langdurige stress gaat uitputten omdat het vooral op actie is gericht en niet op herstel. Als je op deze manier doorloopt en niet meer naar de signalen van je lichaam luistert gaat dit uiteindelijk ten koste van herstelprocessen in je lijf.
Chronische stress en daardoor een hoog gehalte aan stresshormonen zorgt dat je je af gaat sluiten voor de signalen van je lichaam. Het zorgt dat je minder nadenkt over keuzen die je maakt, dat je minder stilstaat bij je eigen behoeften.
Langdurige stress zorgt ervoor dat je lichaam op een andere manier zijn grens gaat aangeven. Je hebt geen zin in je werkdag, je bent (te) moe om nog iets leuks te doen of hebt regelmatig hoofdpijn, je emoties gaan alle kanten op en je kan slecht slapen. Als je leven je veel druk geeft of als je merkt dat je uitgeput raakt is het tijd om jouw persoonlijke balans te herstellen.
Wat betekent werk voor jou?
Werk kan een bron van passie, groei en voldoening zijn, maar ook een bron van ervaren druk. Dit kan voorkomen als grenzen niet worden bewaakt, je moeilijk nee kunt zeggen of als je in een baan zit die eigenlijk niet bij je past. Dat kan zijn dat je er weinig uitdaging of juist teveel uitdaging in hebt. Hierdoor kan het je onbewust veel stress geven in de vorm van altijd op je tenen moeten lopen of de frustratie van een gevoel van verveling.
Werk je alleen voor je inkomen of is werk ook een vervulling voor jouw als persoon? Dat je met bevlogenheid een inspiratie kan zijn voor collega’s, dat je ruimte hebt voor eigen ontwikkeling? Het klinkt misschien als “to good to be true” maar werk wat niet bij je past kan je op lange termijn opbreken omdat het niet aansluit bij je talent, bij je behoeften of waarden.
Ik weet van mezelf dat ik begon met vakantiewerk in een fabriekshal aan de lopende band. Maar jeetje wat duurde die dagen lang, wat voelden mijn benen zwaar, de zwaarte van toen voel ik nu haast nog. De jaren erna heb ik mijn vakanties gevuld met werk in de thuiszorg, wat meer bij me paste bij wie ik was en wat ik waardevol vind om te doen. Dit werk gaf me zo’n lichter gevoel, het contact met mensen, iets kunnen betekenen voor de ander, het vervulde me.
En dat is denk ik ook het verschil wat ik bedoel. Vervult het werk je, doe je het vanuit je hart? Voegt het iets toe in je leven en in je mens zijn? In je werk mag je bewust stilstaan bij jouw persoonlijke behoeften. Wat de betekenis is van dit werk in jouw leven en wat voor gevoel het je geeft.
Welke patronen neem je mee vanuit je verleden?
Hoe je dingen doet in je dagelijks leven, hoe je aanpak is en hoe je reageert in situaties is als een blauwdruk van wie jij bent. Je denkt niet meer na over wat je gewoonten zijn omdat het automatismen zijn geworden. Ieder mens neemt in zijn of haar leven deze patronen mee van wat je van kind af aan gewend bent om te doen. Als deze patronen je helpen in je dagelijks leven heb je er voordeel van. Als het gewoonten worden die je onbewust uit balans brengen kun je er helaas ook de nadelen van ervaren.
Denk bijvoorbeeld aan perfectionisme wat een mooie eigenschap kan zijn en van waarde is in je werk. Aan de andere kant kan het voorkomen dat je na een lange werkdag alsnog een rapport opnieuw schrijft, ook al was de vorige prima. Perfectionisme kan zorgen dat je te kritisch op jezelf wordt.
Een andere eigenschap kan zijn dat je sterk op de mensen om je heen gericht bent en op hun wensen. Dit maakt dat je een plezierig persoon bent voor de mensen om je heen maar het kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om je eigen grenzen te bewaken.
Het kan ook zijn dat je een harde werker bent die altijd maar doorgaat om op deze manier niet bij zijn of haar eigen gevoel komt. Dat je daarmee bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis uit het verleden wegduwt die je niet wil voelen.
Hoe kan vitaliteit stress verlagen?
Vitaliteit zou een balans mogen zijn waarmee je trouw blijft aan jezelf en de behoeften van je lichaam in de wereld waarin je staat. Dat je je realiseert dat zonder zorg voor jezelf de motor van je lichaam waarop jij draait niet effectief blijft lopen. Vitaal word je niet door meer te werken, maar door bewuster in het leven te staan.
Vanuit meer bewustzijn voor jezelf verhoog je je eigen veerkracht. Het betekent dat je naast de juiste dingen doen ook toekomt aan momenten van bezinning en rust. Zorg voor jezelf mag daarnaast gericht zijn op gezonde voeding, voldoende beweging en sport. Door bewust te voelen waar je lichaam en jij als persoon behoefte aan hebt, ga je andere keuzen maken. Dit zijn keuzen die meer vanuit jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden gedreven worden.
Vitaliteit zorgt dat je met energie kunt werken aan de doelen die je hebt binnen je werk of privéleven. Het zorgt dat je minder op je tenen loopt om dingen voor elkaar te krijgen. Het plezier waarmee je dingen doet zorgt voor andere energie in je lichaam. Minder moeite doen betekent ook dat je stress hormonen een normale flow hebben. Dat betekent ook aan het einde van de dag dat deze stress hormonen weer makkelijk worden afgebouwd en je lichaam tot rust kan komen.
Vitaliteit betekent in je drukke leven blijven luisteren naar je lichaam. Door bewust keuzes te maken die passen bij jouw behoeften, kun je jouw vitaliteit versterken. Aandacht voor zorg voor je lichaam zodat je veerkrachtig bent en blijft. Zo kun je in balans zijn voor jezelf en er met gezonde energie zijn voor de mensen om je heen.
Vitaliteitsvragen 2025
Wat kan ik in het nieuwe jaar doen om minder stress te ervaren in mijn leven?
Hoe kan ik ruimte geven aan groei van mijn vitaliteit?
Ik schrijf met plezier over de raakvlakken van lichaamsgericht coaching, bewustwording en ook over de kracht van de ademhaling. Zelf ervaar ik regelmatig de waarde van een ontspannen ademhaling en bewustzijn van mezelf in het leven. Dat geef ik mensen in mijn begeleiding ook mee weer inchecken bij jezelf. Ik hoop dat mijn blogs een inspiratie vormen tot bewustwording en hoe je in het leven staat.
Het komende jaar komt mijn serie blogs uit over wat stress doet in je lichaam. De blogs gaan over de invloed van stresshormonen in het lichaam, wat de werking van deze hormonen is en wat bij chronische stress de nadelen zijn. Ik beschrijf de gevolgen op herstel in het lichaam en welke relatie er een hoge mate van stress heeft op je denken. Als chronische stress voortduurt kan je uiteindelijk burn-out raken, wat gebeurd er dan in je lijf?
Bedankt voor het lezen van mijn blog(s) en ik wens je veel balans en bewustwording in het nieuwe jaar.